Duyuru
Öğretim Üyelerimizden Prof. Dr. Raşid AHISKA' nın Uluslararası Başarısı
24 Nisan 2018 | 10:05

46. Cenevre Uluslararası Buluşlar Fuarı'nda, Üniversitemiz Fen Fakültesi Fizik Bölümü öğretim üyesi Prof. Dr. Raşit Ahıska’nın ‘Masaüstü Termoelektrik Buz Makinesi’ altın madalya ödülü kazandı.

İsviçre’nin Cenevre kentinde düzenlenen ve 45 ülkeden 700’ü aşkın katılımcının iştirak ettiği fuarda, çeşitli alanlarda yüksek teknoloji içeren veya günlük hayata ilişkin pratik çözümler sunan, bine yakın özgün buluş tanıtıldı.

Türk Patent ve Marka Kurumu’nun (TÜRKPATENT) desteğiyle fuara katılan dört Türk mucit üç altın madalya ile ülkemize dönme başarısını gösterdi. Ahıska'nın 30-50 gram buzu 1-3 dakikada üreten ve bunu otomatik veya elle servis edebilen dünyanın sayılı ülkelerinde ve Türkiye’de yeni olan yüksek termoelektrik ve ısı boru teknolojilerini içeren buluşu fuarda yoğun ilgi gördü.

Türkiye’den sadece Gazi Üniversitesi’nin yer aldığı fuarda, Ahıska'nın ‘Masaüstü Termoelektrik Buz Makinesi’ İran'dan, Romanya’dan ve Portekiz’den de özel ülke ödüllerine layık görüldü.

Ahıska, TÜRKPATENT'e verdiği destekten dolayı teşekkürlerini iletirken, “Bu icadımız sadece enerji tasarrufu sağlamayacak ayrıca temiz içme su tasarrufu da sağlayacaktır. Aldığımız bu ödül aynı zamanda üniversitemizin Araştırma Üniversitesi olma misyonuna da büyük katkı sağlamıştır. Üniversite yönetiminin bu tür çalışmalara verdiği destek, yeni yeni buluşların ortaya çıkmasını teşvik etmektedir” diye konuştu.

background image